Monday, December 26, 2011

Operativni leasing - kako ga skinuti sebi sa vrata i koliko to košta?

Pošto sam ovih dana lično iskusio kako sve to ide, evo pregleda aktivnosti:

  1. Kontaktirate banku (Leasing) ili mejlom ili lično sa zahtevom za obračunom vrednosti otkupa vozila radi prevremene otplate i preuzimanja vlasništva.  (Sve to zvuči lepo...)
  2. Banka izračuna otkupnu vrednost auta tako što sabere iznos preostalih rata po ugovoru i otkupnu cifru na kraju otplate.  Ukoliko ste leasing plaćali u CHF, recimo 250 franaka, a ostalo vam je 20 rata, vaša otkupna vrednost bi bila 20x250 plus otkupna vrednost (na primer 3000 CHF) - ukupno 8000 CHF.
  3. E sad - caka je da ne možete vi da otkupite vozilo već neko treće lice.  (Preporuka je da to bude vaš otac - objasniću kasnije zašto)  Dakle, treće lice plati otkupnu vrednost.
  4. Vi platite penale zbog prevremenog raskida ugovora (kod mene je to bila visina jedne mesečne zakupnine).  Vi takođe platite troškove raskida ugovora (oko 200 EUR) i odjavu tablica i saobraćajne (2500 RSD).
  5. Dakle idemo redom: a) banka uradi ugovor o kupoprodaji sa trećim licem i primopredajni zapisnik za vozilo b) Vi potpišete papire da ste preuzeli nazad menicu koju ste dali prilikom potpisivanja ugovora c) HQ banke izda račun za otkup i za raskid ugovora d) Treće lice uplati iznos otkupa e) Istog dana banka vama uplaćuje na račun i vraća depozit koji ste dali prilikom potpisivanja ugovora f) Lokalna ekspozitura šalje papire za HQ zbog odjave i 3 dana kasnije vi dobijate i račun i odjavu i sve što vam treba za registraciju (uključujući i poništenu saobraćajnu dozvolu)  Takođe, tad, dobijate i sporazum o raskidu ugovora i vašu menicu nazad.
  6. E sad dolazi razlog zbog čega bi vaš otac trebao da bude to treće lice.  Napravite Ugovor o poklonu između oca i sina/ćerke i pritom se ne plaća porez na prenos apsolutnih prava.  Ugovor ima svoju formu (imaju ga sve agencije); vi ga potpišete i overite u sudu u 3 primerka.  Potom popunite PPI-3 obrazac i nosite sve u poresku upravu da vam odrade rešenje o oslobađanju od plaćanja poreza na nasleđe.
  7. U međuvremenu odradite tehnički pregled vozila.
  8. Kada sakupite sve idete u SUP i dobijete tablice i potvrdu o registraciji.  (Prethodno uplatite sve administrativne troškove za tablice i nalepnicu itd. - to je oko 5500 RSD trenutno)

NAPOMENA: Ne plaćate registraciju jer vam ona važi do kraja iako ste odjavili tablice i saobraćajnu.  Isto važi i za polisu osiguranja.  Dakle sledeća registracija nije za godinu dana već ostaje redovan datum na koji ste registrovali auto do tog trenutka.  Za mene je to 2. avgust iako sam danas dobio nove tablice.


Sve ovo traje jedno dve nedelje i za to vreme nećete moći da koristite auto.
Preporuka:  Nemojte da vam padne na pamet da uzmete vozilo na operativni leasing!!!!

No comments:

Post a Comment